Voeding bij de ziekte van Crohn

Voeding speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van de belangrijkste klachten die met Crohn gepaard gaan. Een kleine aanpassing van je voeding kan soms al voor grote veranderingen zorgen van de symptomen. In dit artikel lees je een aantal belangrijke tips als het gaat om voeding in combinatie met de ziekte van Crohn.

Ziekte van Crohn voeding: wat mag wel en wat niet?

Ziekte van Crohn voedingVeel mensen die kampen met de ziekte van Crohn vragen zich af welke voeding ze het beste kunnen nemen en welke juist niet. De juiste voeding kan immers zorgen voor een betere spijsvertering, waardoor enkele klachten kunnen worden beperkt. Er zijn dan ook een aantal algemene aandachtspunten ten aanzien van te consumeren voeding. Het effect van deze aanpassing en de klachten kunnen per persoon sterk verschillen. Hieronder volgen enkele voedingstips waar men baat bij kan hebben.

Eetpatroon t.a.v. ziekte van Crohn

Het is niet aangetoond dat een eetpatroon invloed heeft op het ontstaan van de ziekte van Crohn. Dit betekent dat Crohn-patiënten in principe geen grote veranderingen in gangbare voeding hoeven aan te brengen of een specifiek dieet te volgen. Aanbevolen wordt om genoeg groente en fruit in te nemen, conform het advies van de Gezondheidsraad voor iedere Nederlander. Dit betekent twee stuks fruit en minimaal 200 gram groente. Ook is het raadzaam om gevarieerd te eten.

Tips en aandachtspunten bij de voeding

Een lijstje tips en aandachtspunten bij de voeding van patiënten met Crohn:

Tip 1: Vitamine B12, ijzer, kalk en/of foliumzuur

Bij patiënten die kampen met de ziekte van Crohn kunnen er tekorten van bepaalde belangrijke voedingsstoffen ontstaan. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om gebrek aan vitamine B12, ijzer, kalk en/of foliumzuur. Veelal is een tekort van een van deze stoffen afhankelijk van eventueel medicijngebruik en het soort medicijn. Ook de hevigheid van de symptomen kan hierbij een rol spelen. Wanneer u ontdekt via diëtist of arts met dergelijke tekorten te kampen, dient u uw eetpatroon hierop af te stemmen dan wel voedingssupplementen in te nemen.

Tip 2: Zorg voor voldoende energie!

Voorts is het van belang ervoor te zorgen dat u genoeg energie uit uw voeding haalt. Hoewel men geneigd is om het eten te beperken gezien de daaropvolgende darmkrampen, is het van belang toch genoeg te eten. Wanneer grote maaltijden extra klachten geven, is het raadzaam om vaker kleine porties verspreid over de dag te nemen. Ook energierijke drank of sondevoeding kan voor sommigen uitkomst bieden om klachten zoveel mogelijk te beperken en toch de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tip 3: Eet voldoende fijne vezels!

Fijne vezelsZorg ervoor een normale hoeveelheid aan vezels binnen te krijgen. In tegenstelling tot wat men vroeger dacht, heeft lichtverteerbaar voedsel geen specifieke stoppende werking. Neem gerust dus fijne voedingsvezels, welke onder andere voorkomen in fijngesneden rauwkost, zacht rijp fruit, aardappelen, pasta, bruin brood e.d. Grove vezels kunnen eerder tot problemen leiden zoals pijnklachten en diarree. Indien dat het geval is kan men producten als noten, pinda’s, rijst, muesli, grof brood en onrijp fruit vermijden.

Tip 4: Vermijd gasvormige producten..

Gasvormende producten kunnen logischerwijs beter worden vermeden. Het betreft hier dan een aantal koolsoorten, koolzuurhoudende dranken, uien, prei, radijs, knoflook etc.

Tip 5: Drink genoeg water

Zorg ervoor dat u voldoende drinkt. Vanwege diarree kan er veel vocht uit het lichaam verloren gaan, hetgeen uiteraard dient te worden aangevuld. Hanteer als grof uitgangspunt het drinken van zo’n twee liter vocht (bij voorkeur water) per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*