Oorzaken van de ziekte van Crohn

Er kunnen meerdere oorzaken een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte van Crohn. Een ontregeld afweersysteem, bepaalde bacteriën, erfelijke aanleg, roken of stress kunnen allemaal oorzaken zijn voor het ontstaan van deze ziekte. Hieronder worden deze factoren nader toegelicht.

Erfelijke aanleg als oorzaak voor Crohn

Oorzaken Crohn; erfelijke aanlegGelijk aan de darmziekte colitis ulcerosa kan ook bij de ziekte van Crohn erfelijkheid een rol spelen. Wanneer je een familielid hebt die kampt met deze ziekte, is de kans een kleine 10% om dit ook te ontwikkelen. Hierbij dient gezegd dat erfelijke aanleg vaak in combinatie met andere factoren de ziekte kan doen laten ontstaan. De kans op het krijgen van de ziekte van Crohn neemt dus exponentieel toe wanneer je naast erfelijke aanleg bijvoorbeeld ook rookt.

Een ontregeld afweersysteem

Een ontregeld afweersysteemHet afweersysteem van ons lichaam wordt ook wel het immuunsysteem genoemd. Het immuunsysteem is een verdedigingsmechanisme van het lichaam. Het beschermt ons tegen virussen en bacteriën die schadelijk voor het lichaam kunnen zijn. Wanneer je kampt met de ziekte van Crohn, is je immuunsysteem ontregeld waardoor schadelijke indringers vrij spel hebben. Hierdoor ontstaan ontstekingen.

Specifieke bacteriën als oorzaken van Crohn

Er blijkt een relatie te bestaan tussen een bepaald soort bacterie en de ziekte van Crohn. Hierover is nog weinig bekend. Bij enkele wetenschappelijke onderzoeken is er aangetoond dat bacteriën de oorzaken van Crohn kunnen zijn. Er zijn eiwitsignalen in de ontlasting gemeten die op een bacterie duiden. Deze correlatie wordt nog nader onderzocht en zou eventueel in de toekomst tot betere medicatie kunnen leiden.

Regelmatig roken

Het is wetenschappelijk aangetoond dat roken de kans op het krijgen van de ziekte van Crohn vergroot. Daarbij blijkt de ziekte ook meer klachten te geven bij mensen die roken. De keerzijde is dat rokende patiënten hun opvlammingen tot wel 40% kunnen beperken wanneer zij stoppen met roken. Regelmatig roken is dus zeer onverstandig wanneer de diagnose van Crohn is gesteld.

Stress vergroot de kans op de ziekte van Crohn

Ook het hebben van stress blijkt in relatie te staan met de ziekte van Crohn. Daarbij dient gezegd dat stress alleen de ziekte niet kan veroorzaken. Hoe de stress zich precies verhoudt tot de ziekte is lastig aan te tonen, aangezien er sprake kan zijn van chronische stress vóór het krijgen van Crohn alsook tijdens de ziekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*